Vmware vCenter Converter ile Fiziksel Makineyi Sanallaştırma

By | 26 Eylül 2014

Merhaba,

Bu makalemizde Vmware vCenter Converter ile var olan fiziksel sunucularımızı nasıl sanallaştıracağımızı anlatacağım.

Fiziksel sunucuların sanallaştırılıp ESX üzerinde çalışabilmesi için Vmware vCenter Converter programı kullanılabilecek çözümlerden biridir. Vmware vCenter Converter programı ile fiziksel makinelerimizi sanallaştırabileceğimiz gibi (P2V) sanaldan sanala (P2P) da aktarım yapabiliriz.

Kısa bir bilgiden sonra işlemlerimize başlıyoruz. Programı açtıktan sonra ekranın sol üst kısmından Convert Machine kısmını seçerek ilk adımımızı gerçekleştiriyoruz.

converter1

Resim-1

Sanallaştıracağımız makinenin fiziksel mi  sanal mı olduğunu aşağıdaki menülerden seçebiliriz. Benim sanallaştıracağım makine fiziksel bir makine olduğu için Select source type kısmında Powered on machine seçeneğini seçiyorum. Powered on machine seçeneğini seçtikten sonra programın kurulduğu makineyi mi yoksa networkteki başka bir makineyi mi sanallaştıracağımızı seçiyoruz. Ben network üzerindeki bir makineyi sanallaştıracağım için A remote machine kısmını seçiyorum.

Resim-2

Resim-2

Gerekli bilgileri girdikten sonra (ip adresi, sanallaştıracağımız makinenin username ve password bilgileri, işletim sistemi) next butonuna tıklayarak devam ediyoruz. Bir sonraki pencerede sertifika uyarısı gelecek. Ignore butonuna basarak devam ediyoruz.

Resim-3

Resim-3

Destination System ekranında Select destination type seçeneğinde fiziksel makinemizi Esx server’a mı yoksa Vmware Workstation’a mı dahil edeceğimizi seçiyoruz. Vmware Infrastructure server details kısmında Vmware VCenter ya da workstation makinemizin ip adresini, username ve password bilgilerini doldurarak devam ediyoruz.

Resim-4

Resim-4

Destination Virtual Machine ekranında Name kısmında sanal makinemizin isminin ne olacağını belirliyoruz. Inventory kısmında ise sanal makinemizin hangi datacenter’da oluşturulacağını seçerek devam ediyoruz.

Resim-5

Resim-5

Destination Location ekranında sanal makinemizin cluster içerisinde hangi Esx hostta oluştutulacağını, hangi datastore’da oluşturulacağını ve sanal makinemizin versiyonunu seçiyoruz.

Resim-6

Resim-6

Options ekranında sanal makinemizin Disk alanı, RAM, network kartı vs. donanım ayarlarını editleyebiliyoruz. Advenced options seçeneğini editleyerek fiziksel makine sanallaştırıldığında vmware tools programının da otomatik olarak yüklenmesiyle ilgili ayarı yapabiliyoruz.

Resim-7

Resim-7

Eğer sanallaştıracağımız makine Windows Server 2003 ya da Windows XP ise ekranın üst kısmında sysprep dosyalarının bulunamadığıyla ilgili bir uyarı görürüz. Yükleme medyasında /Support/Tools/Deploy.cab içerisindeki sysprep.exe’yi aşağıda resimde bulunan klasör altına kopyalamamız gerekiyor. Sysprep.exe’yi kopyalayacağımız klasör:

Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 işletim sistemlerinde:

C:\ProgramData\VMware\VMware vCenter Converter Standalone\sysprep\svr2003 (İşletim sistemi hangisiyse ilgili klasörün altına kopyalamak gerekiyor.)

Windows XP ve Windows 2003 işletim sistemlerinde:

%ALLUSERSPROFILE%\VMware\VMware vCenter Converter Standalone\sysprep\svr2003 (İşletim sistemi hangisiyse ilgili klasörün altına kopyalamak gerekiyor.)

Resim-8

Resim-8

Summary ekranında yapılacak olan işlemlerle ilgili özet bilgileri görüyoruz.

Resim-8

Resim-9

Finish butonuna tıkladığımızda convert işlemi başlamış olacak.

Resim-10

Resim-10

Sistemin ve network hızının durumuna göre convert işleminin hızı farklılık gösterebilir. Convert işleminin bittiğini ilgili ekrandan kontrol edebilirsiniz.

Resim-11

Resim-11

Bu makalemizde Vmware vCenter Converter programı ile fiziksel bir sunucunun nasıl sanallaştırılacağını öğrenmiş olduk. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere…

Eren AZAKLI

 

 

Category: Vmware Etiketler:

About Eren AZAKLI

1982 İstanbul doğumluyum. Evli ve 3 kız babasıyım. 22 yıldır sektörün içerisinde çeşitli pozisyonlarda görev yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Bu süreç içerisinde Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akadamisi'nde System & Network eğitmenliği, Siztek Bilişim Teknolojileri'nde Bilişim Teknolojileri Şefi, Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş.'de Sistem Altyapı ve Bilgi Güvenliği departmanında Kıdemli Uzman olarak çalıştıktan sonra şu anda RHG Enertürk Enerji şirketinde Sistem ve Network Takım Lideri olarak çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.