Bu makalemizde Windows Powershell 3.0 ile Windows Server 2012 R2 Active Directory kurulumunu anlatacağız.
Şöyle bir soru akla gelebilir:
Grafiksel arayüz varken neden powershell üzerinden active directory kurulumu gerçekleştiriyoruz?
Cevap:
Core Edition bir işletim sistemi kullanıyorsak grafiksel arayüz olmadığı için ihtiyacımız olabilir.
Şöyle bir senaryomuz olsun:
Ortamı hazırlamaya sıfırdan başlıyoruz. Yani domain ortamı yok. Server işletim sistemimiz ise Core Edition. Core Edition’da grafiksel arayüz olmadığı için cmd üzerinden ya da powershell üzerinden domain kurulumu yapmamız gerekmektedir.
İlk olarak Active Directory Domain Servisinin kurulumunu yönetim araçlarıyla beraber yapmamız gerekmektedir. Aşağıdaki komutla kurulumumuzu başlatıyoruz.
Add-WindowsFeature AD-Domain-Services -IncludeManagementTools
Kurulumumuz tamamlandı. Kurulum tamamlandıktan sonra update’lerin yapılandırılmadığıyla ilgili bir uyarı mesajı alıyoruz.
Servis kurulumu bittikten sonra promote işlemine geçmemiz gerekiyor. Grafiksel arayüz üzerinden bu işlemi gerçekleştirmiş olsaydık eğer domain ismi, netbios ismi, database, sysvol ve log dosyalarının bulunacağı klasör seçimi, functional level seçenekleri, safemode admin password’ü, dns server kurulması gibi seçenekleri yapılandırmamız gerekecekti. Biz powershell üzerinden kurulum yaptığımız için hepsini komutta söylememiz gerekiyor.
Ben domain ismi olarak eren.com, forest ve domain functional level Windows Server 2012 gibi seçenekleri komutta yazdım. Siz de kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Aşağıdaki komutu yazarak yapılandırma işlemimize devam ediyoruz.
Install-ADDSForest -Domainname eren.com -CreateDNSDelegation:$False -DataBasePath “C:\Windows\NTDS” -ForestMode Win2012 -DomainMode Win2012 -DomainNetBiosName eren -InstallDNS:$True -LogPath “C:\Windows\NTDS” -SysvolPath “C:\Windows\Sysvol”
Komutu çalıştırdıktan sonra Safe Mode Administrator Password’ünü girmemiz gerekiyor.
Sonraki gelen ekranda kurulum işlemi bittiğinde makinenin otomatik olarak yeniden başlaması gerektiğini söylüyor. Y tuşuna basarak bu işlemi onaylıyoruz.
Kurulum bittikten sonra makinemiz otomatik olarak yeniden başlıyor. Makinemiz yeniden başladıktan sonra domain kurulumumuzun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını Active Directory Users and Computers ve DNS Server konsol ekranından kontrol etmemiz gerekiyor.
Bu makalemizde Windows Powershell 3.0 ile Windows Server 2012 R2 Active Directory kurulumunu işledik. Umarım faydalı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.
Eren AZAKLI
Ellerinize saglik hocam.
çok şık olmuş hocam …….saygilar hocammmm.
hocam elinize sağlık çok faydalı oluyor bu tür bilgiler